Taksäkerhet

Typer av hjälp

Viktigt med taksäkerhet

Vi på Hitta Hantverkare vet hur viktigt det är att ha en god taksäkerhet. De olika lagar och regler om taksäkerhet kan verka krångliga att förstå sig på. Det är däremot fastighetsägaren som är fullt ansvarig för att lagen följs. Bristande taksäkerhet kan innebära att en fastighetsägare riskerar att dömas som personligt ansvarig vid en olycka.

 

Vad innebär taksäkerhet?

Fastighetens tak utgör inte bara ett skydd mot väder och vind. Idag används taket också som yta för olika takservicearbeten och installationer. Därför måste taket vara en säker arbetsplats såväl som installationsyta. Av den anledningen är det också viktigt att rätt taksäkerhetsanordningar finns monterade uppe på taket.

Om taket har ett arbetsställe så finns det krav på specifika taksäkerhetsanordningar. En skorsten ska till exempel sotas med jämna mellan för att man ska få tillåtelse att elda i en kamin. För att själva sotningen ska kunna genomföras på ett säkert sätt så är det nödvändigt att sotaren kan ta sig upp på ditt tak på ett säkert sätt. Det är minst lika viktigt att det går att förflytta sig säkert och tryggt från uppstigningsstället till skorstenen för att slutligen kunna sota skorstenen.

Taksäkerhet är därmed ett samlingsbegrepp när det kommer till olika steganordningar, takbryggor, glidskydd och fästen för säkerhetslinor, som är avsedda att monteras på taket.

Gångbryggor

Enligt arbetsmiljölagen ska gångbryggor finnas för att man säkert ska kunna förflytta sig på taket. Gångbryggor är även godkända för infästning av livlina. Det är viktigt att besiktiga befintliga gångbryggor. Många gamla gångbryggor är uttjänta och kan behövas bytas ut.

Takstegar

Takstegar används för att man ska kunna förflytta sig säkert från gångbryggan till takfoten, vilket ökar säkerheten vid servicearbeten på tak. Ett uppskattat sätt att hjälpa personer som har taket som arbetsplats, t.ex. snöskottare. Takstegar är dessutom krav enligt arbetsmiljölagen.

Plattformar

Arbetsplattformar ska finnas på samtliga skorstenar med en arbetshöjd högre än 1,2 lpm för att t.ex. skorstensfejare ska kunna utföra sitt arbete på ett säkert sätt.

taksäkerhet

Alla företag som vi matchar med är certifierade takläggare

Vi kontrollerar företagen åt dig så att du slipper, vilket betyder att du sedan i lugn och ro kan välja mellan pålitliga och certifierade företag. Hitta Hantverkare kan hjälpa dig ta fram de specialister och experter du behöver till ditt projekt. Hantverkarna använder sig bara av bra och hållbart material, så du kan känna dig lugn med att taksäkerheten håller i flera år framöver.

Kontrollerade Företag
För att hjälpa dig som använder Hitta Hantverkare att hitta ett tryggt företag, ställer vi krav på alla företag som vill ansluta sig till vår tjänst. Vi kontrollerar att alla våra anslutna företag är godkänd för F-skatt, är momsregistrerade och är skuldfria. De verksamheter som vi samarbetar med har dessutom lång erfarenhet i sina områden och som har tidigare kompetenser på utmärkt utfört arbete.
Läs mer
icon
certificate
Certifikat & Behörighet
Alla företag har alla certifikat och behörigheter som krävs för uppdragen. Vi kollar alltid upp så att alla särskilda certifikat finns och kontrollerar att företaget har dessa och de försäkringar som krävs. Istället för att du behöver lägga tid eller energi på att hitta rätt företag, tar vi hand om grundjobbet åt dig.
Läs mer
Välj Ditt Företag
Inom 24 timmar får du offerter från intresserade och tillgängliga professionella företag. När du är redo, anlita det bäst lämpade företaget för dina behov till ett pris som är rätt för dig. Med oss hjälp behöver du själv inte leta upp företagen, utan nu kan du istället jämföra och välja den verksamhet som verkar bäst för din situation och det arbete som ska utföras.
Läs mer
icon